top of page

Er jeg klar til terapi?

Opdateret: 7. mar. 2023

Det er meget almindeligt at opleve tvivl om hvorvidt man er ”klar” til terapi, og som klient kan du opleve at få kolde fødder eller være usikker på din beslutning om at starte i terapi. Men inden du giver efter for følelsen og aflyser, kan du læse videre her om tanker om og idéer til hvordan du kan håndtere tvivl i terapi.

Oplever man at være usikker på om man er klar til terapi, er det en god idé først at finde ud af hvad den tvivl handler om. Det kan både være at man føler, der er så mange emner man gerne vil have talt om, at det føles uoverskueligt overhovedet at gå i gang. Eller man kan være enormt uvant med tanken om at gå i terapi eller det at tale åbent om sine følelser. Det kan også være man er i tvivl om det man kommer med, er passende for terapi, eller om man hellere skal søge hjælp og støtte et andet sted. Eller man kan føle sig presset af andre i ens liv, og frygter at skuffe dem, hvis man ikke går i terapi.


Som det første skal du vide, at alle de tanker er helt okay at have, og samtidig betyder de på ingen måde at du ikke skulle være klar til terapi. Det er altid din beslutning alene at gå i terapi, og du kan også selv tage beslutningen om at afslutte - der er ingen, der bestemmer hverken om du skal fortsætte eller slutte. For at håndtere dine egne følelser omkring det, er det en god idé at være åben omkring det til din psykolog, så I sammen kan snakke om din oplevelse af at være klar. Som regel finder folk fx ud af at der hverken er emner der er for store eller små til terapi. Hvis det føles vigtigt for dig at tale om, så er det nok fordi der er vigtigt.


Noget andet man kan huske sig selv på er at terapi først har effekt, når man som klient deler ud. Psykologer kan ikke læse tanker, og er først i stand til at hjælpe dig, når du også involverer dig i samtalen. Når det er sagt, så kan det for mange være en overvindelse at skulle dele ud af sig selv, både fordi det kan være svært at sætte ord på det der sker indeni dig, og fordi det tager tid at bygge en tillid op, hvor det føles nemt at dele ud. Igen er det en god idé at fortælle din psykolog, hvad der er på spil – fx at du har svært ved at finde tillid i rummet, eller svært ved at finde ordene.


Det kan også være at du sidder med en tvivl om hvad det egentlig kræver af dig at gå i terapi. Her er det godt at vide, at jo mere engagement du selv ligger i det, jo mere får du også ud af det. Psykologen er der som en guide, men i virkeligheden er det dig, som klient, der gør det hårde arbejde. Man kan sagtens gå i terapi, men uden at tage noget af det til sig og uden at man faktisk skaber reelle forandringer i sit liv. Og det kan også være det er det, du har brug for lige nu, et sted at tale om tingene, men uden at du føler dig klar til at noget skal ændres. Det er op til dig selv hvordan du har lyst til at bruge terapien, og det er også helt almindeligt at man tjekker ind sammen, hvor meget der er behov for hjemmeopgaver, om man synes, man rykker sig nok, og om målet med terapien stadig er det samme. Jo mere du aktivt bruger samtalerne, laver øvelser hjemme og inkorporere de ting, du opdager i terapien, jo mere vil du også udvikle dig. Hvis du ikke er klar på det, men stadig har brug for nogen at tale med, er du selvfølgelig stadig velkommen, bare vid at samtale alene ikke er en mirakelkur.


Sådan kan du blive klar til terapi:

  • Tal højt med dine nærmeste om hvordan du har det, så du øver at sætte ord på dine følelser

  • Hvis det er grænseoverskridende at tale med nogen om dit indre liv, eller du ikke har en person som føles fortrolig, kan du skrive dagbog. Det træner dig også i at sætte ord på dine oplevelser og gøre det tydeligere for dig hvad der er på spil dag for dag.

  • Skriv de emner ned, du gerne vil have arbejdet med i terapien. Jo tydeligere du kan være om hvad du har brug for hjælp til, jo nemmere bliver det også at målrette terapien

  • Tag små skridt og sæt små mål. At ville løse alle problemer i ens liv på én gang føles hurtigt alt for overvældende og kan virke demotiverende. Men at tage et ”lille skridt”, som fx at booke en prøvesamtale, kan føles mere overkommeligt. Og et mål om at gerne ville øve mere ro i hverdagen, kan føles mere motiverende end fx at skulle være helt angstfri. Du er også altid velkommen til at prøve flere psykologer af inden, du beslutter dig. Og på samme måde kan terapien også afgrænses til ét emne, indtil du er klar til at tage hul på mere.

  • Når du først er i terapi, er det en god start at være helt ærlig – sige højt når du ikke føler dig højt, når det ikke virker, og når det gør. Feedback hjælper psykologen med at hjælpe dig

  • Hav tålmodighed – terapi kan godt tage tid, og det kan komme i bølger. Du kan opleve at der ikke sker noget et par gange, og så pludselig rykker du helt vildt. Det er normalt! Giv dig selv lov til at hele i dit eget tempo.




Seneste blogindlæg

Se alle

Psykolog Maja Collin

cvr.nr. 43 79 92 23

tlf.: 93 93 65 76

Godthåbsvej 7, 3., 2000 Frederiksberg

  • Facebook
  • Instagram

©2023 by Maja Collin terapi og yoga. Proudly created with Wix.com

bottom of page